Iluminat auto hiper-eficient

25. 01. 2022
Share

Când vine vorba de a fi la volan, deși ne plac viteza și designul auto, primul lucru la care ne uităm este întotdeauna unul și numai unul: siguranța. Și nu doar în ceea ce privește cele mai noi accesorii și opțiuni de ultimă generație, ținând pasul cu vremurile și tehnologiile. Vorbim despre caracteristicile de bază ale mașinii, inclusiv un sistem de frânare bun, dar mai ales un sistem de iluminare excelent.

LED-urile la Mercedes
LED-urile auto consumă mult mai puțină energie electrică

Este greu să găsești un dealer care să aloce mai mult de câteva cuvinte pe această temă, dar o bună vizibilitate, mai ales pe timp de noapte, este prima garanție pentru siguranța noastră. Deci, unde să mergem de aici încolo? Preferăm becurile auto cu led sau vechile și dragele faruri cu halogen? Să aruncăm o privire la ce se ocupă ambele.

Becuri auto cu LED-uri vs. faruri cu halogen: care este diferența?

Farurile cu LED sunt la modă în industria auto în aceste zile și sunt acum disponibile pe multe vehicule cu preț redus, deși le găsim de obicei pe niveluri de echipare mai ridicate și adesea ca echipamente opționale. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care tindem să credem că becurile auto cu LED sunt un plus și nu ceva foarte util și necesar.

LED-urile
LED-urile pentru mașini sunt cele mai bune becuri pentru mașini

LED-urile sunt alese de producătorii de automobile și de consumatori deopotrivă din mai multe motive: sunt mai luminoase decât farurile cu halogen și deseori proiectează un con mult mai larg și, de asemenea, consumă mai puțină energie, durează mai mult și au o culoare mult mai albă decât cele cu halogen, care sunt de obicei gălbui. Inutil apoi să subliniez faptul că mulți oameni cred că arată bine, pentru că, să recunoaștem: este adevărat și nu este discutabil.

Farurile cu halogen au fost standardul pentru industria auto timp de ani de zile, deoarece erau ieftine de produs și ușor de înlocuit, dar acum, chiar și în aceste două domenii, LED-urile le depășesc.

Deci, cum diferă ele? În principal în ceea ce privește tehnologia. Luminile cu halogen sunt lumini cu incandescență care au un filament de tungsten în interiorul unui bec. Atunci când curentul electric trece prin filament, acesta se încălzește și generează lumină. Acestea diferă de becurile cu incandescență obișnuite prin faptul că au o doză minimă de gaz halogen în loc de gaz argon. Becurile cu halogen sunt mai luminoase decât becurile obișnuite cu incandescență (cele pentru utilizare în casă, ca să fie clar) și tind să dureze mai mult.

În cazul LED-urilor, curentul electric trece printr-un semiconductor (sau diodă) pentru a produce o lumină mai puternică, care generează mai puțină căldură. LED-urile funcționează cu aproximativ 90% mai eficient decât becurile cu incandescență și, deoarece generează mai puțină căldură, le ajută să dureze mult mai mult decât alte tipuri de lumini. În general, LED-urile nu se ard ca becurile cu incandescență, deși se estompează în timp. Deoarece LED-urile sunt mai mici decât lămpile cu becuri, acestea permit o mai mare libertate de proiectare cu farurile și alte lumini ale vehiculelor. Dezavantajul este că acestea sunt mai scumpe decât farurile cu halogen sau cu descărcare de înaltă intensitate, care utilizează de obicei gaz xenon.

Citiți și următorul articol intitulatCum să îți iei bicicleta cu tine oriunde ai fi“.

Dar becurile auto cu LED-uri îmbunătățesc farurile?

Răspunsul este: de cele mai multe ori da, dar nu întotdeauna.

Indiferent dacă lumina provine de la un bec cu halogen sau cu descărcare de înaltă intensitate sau de la un LED, designul ansamblului farurilor și al reflectoarelor, piesele care luminează drumul, afectează, de asemenea, performanța și orientarea farurilor.

TOP 3 cele mai bune faruri LED pentru mașină în 2021

O bună practică de siguranță rutieră evaluează farurile în funcție de distanța pe care acestea o pot ilumina drumul în timp ce un vehicul se deplasează, fie că este vorba de mersul înainte sau de viraje. În general, LED-urile se comportă mai bine în cadrul testelor, dar unele faruri cu halogen au fost evaluate mai bine decât unele LED-uri. Unele faruri cu halogen au fost evaluate ca fiind acceptabile (al doilea cel mai înalt), iar unele faruri cu LED ca fiind marginale (al doilea cel mai scăzut) și chiar slabe. Cu toate acestea, doar LED-urile au obținut evaluări atât de bune încât tot mai mulți oameni au optat pentru acest tip de sistem de iluminare.

Becurile LED pentru mașini sunt din ce în ce mai în vogă din motivele enumerate mai sus și sunt cu siguranță cea mai bună alegere dacă cumpărați un vehicul nou, mai degrabă decât să înlocuiți sistemul de iluminare.

Nu ratați: Agenții de mediu și caroseria mașinii

Din aceeasi categorie: